ESAB lanserar Rebel™, en svetsmaskin för flera processer med en svetsprestanda som hos en industriell maskin men i ett kompakt och bärbart format.

31 maj 2016

ESAB introducerade Rebel EMP 215ic, en 230 V 1-fas, CC/CV-maskin som erbjuder svetsprestanda i toppklass i samtliga processer, flexibilitet i fråga om placering, låg vikt och bärbarhet med ett banbrytande användargränssnitt. Den unika funktionen sMIG ("smart MIG") gör att användare kan komma igång och börja svetsa – med en extremt stabil ljusbåge – genom att endast ställa in plåttjockleken, materialtyp och tråddiametern. Till skillnad från konkurrerande produkter behöver du inte ange informationen om skyddsgasens blandning.

Rebel ger en ljusbåge som normalt sett bara erbjuds i tyngre industrimaskiner för svetsning med MIG/MAG soild- och rörtråd, Lift TIG och svetsning med belagda elektroder. ESAB uppmuntrar till jämförelser sida vid sida vad gäller svetsprestanda med liknande produkter och anser att Rebel ger en överlägsen upplevelse för svetsare av alla färdighetsnivåer.

Rebel har två funktionslägen, grundläggande och avancerat, för att göra svetsning lätt för nybörjare samtidigt som de mer erfarna svetsarna kan finjustera parametrarna. Den stora (4,3 tum) TFT-displayen ger användaren en unik upplevelse där svetsparametrar kan ställas in och visualiseras på ett sätt som kan liknas vid den teknik som används i dagen mobiltelefoner. Displayen ger användaren total kontroll och prestanda samtidigt som den erbjuder enkelhet.


Rebel är anpassad för trådspolar med diameter på 100 och 200 mm och klarar solidtrådar med diameter på mellan 0,6 och 1,0 mm samt rörtrådar upp till 1,2 mm. Rebel väger 18 kg, med måtten 584 x 229 x 406 mm och har ett stadigt stålchassi samt 5 stycken handtag som är designade som en skyddsram för maskinen och dess panel/anslutningar.

När du är ansluten till 230 V nätspänning ger maskinen mellan 20 och 220 ampere i MIG/MAG läge, 30 till 180 ampere i MMA läge samt 5 till 180 ampere i TIG. Lämpliga användningsområden är reparation och underhåll, installation och montage, lättare tillverknings- och byggindustri, bilverkstäder, lantbruk, och svetsutbildningar.

Enheten levereras redo för MIG/MAG, MMA, och TIG-svetsning med ESAB MXL 200 svetspistol, MMA svets- återledarkit, solidtråd AristoRod 12.50 0,8 mm på Ø 200 mm spole, 4,5 m gasslang med snabbkoppling, kontaktmunstycke och matarrullar för 0,6–1,0 mm tråd.

"Rebel EMP 215ic är den mest otroliga maskinen på marknaden för svetsning i alla material och i alla miljöer. För att verkligen förstå hur bra maskinen verkligen är så måste man prova på själv, säger Martin Freibergs, produktchef svetsmaskiner, ESAB Europa. Rebel erbjuder enastående svetsegenskaper där vi har tagit styralgoritmerna från våra industriella system såsom Warrior™ och Aristo® och anpassad egenskaperna efter feedback från verkliga svetsare. Resultatet är en maskin som presterar på topp oavsett process

Det smartaste styrsystemet

Rebels användargränssnitt/displayen innehåller 22 olika språk som lätt ställs in av användaren. Kontrolldisplayen innehåller en inbyggd användarhandbok med bilder och text som förenklar igångsättande och inställningar. Man får information om vart och hur kablar skall anslutas och vilka svetsparametrar som är lämpliga för olika typer av tillsatsmaterial

Med Rebels funktion för sMIG ("smart MIG") kan användarna starta MIG/MAG-svetsning genom att ställa in plåttjockleken, välja materialtyp och välja tråddiameter. Rebel anpassar sig automatiskt till alla vanliga typer av stål, rostfritt stål och aluminium och ger en stabil ljusbåge i kortbåge. sMIG-läget gör det möjligt för användare att svetsa tjockare eller tunnare material genom att helt enkelt ändra plåttjocklek på displayen. Trådmatningen anpassas automatiskt och svetssträngens form kan lätt justeras genom att man ökar eller minskar värmetillförseln med ett enkelt vred. Svetsare kan också justera induktansen för att finjustera bågstabiliteten och kontrollera svetssprutet. När användarna justera en parameter, justerar sMIG automatiskt de andra parametrarna för att hålla ljusbågen stabil.

Med en exklusiv, inbyggd algoritm övervakar sMIG användarens teknik och anpassar hela tiden svetsspänningen för att ge en stabil ljusbåge med överlägsna, upprepningsbara svetsar. "sMIG ger "enkelhet" en helt ny mening som aldrig tidigare har upplevts i branschen", säger Freibergs. "Erfarna svetsare blir produktiva snabbare och oerfarna svetsare börjar producera högkvalitativa svetsar på kortare tid. sMIG-funktionen eliminerar alla tvivel om felaktiga inställningar så att användarna kan fokusera på sin teknik."

För de svetsare som föredrar att ställa in svetsen manuellt så kan sMIG kopplas ur och på så sätt ges möjligheten att ställa in trådmatningshastighet samt spänning men också möjligheten att ställa in krypstart, gasförströmmning samt efterbrinntid. Under svetsning visar panelen den faktiska strömstyrkan och spänningen.

Eftersom olika typer av MMA-elektroder ställer olika krav på maskinen så låter Rebel användarna optimera prestandan genom att välja ett av två inställningar: Cellulosahaltiga elektroder (E6010, E6011) eller alla andra typer av elektroder (Basiska och Rutila). För att ytterligare finjustera prestandan har Rebel justerbar bågeffekt och styrning av varmstart.

Med TIG-svetsning (liksom med MIG/MAG) kan användare välja antingen 2-takt eller 4-takt. Svetsbågen tänds med så kallad LIFT TIG vilket innebär att elektroden placeras på arbetsstycket, avtryckaren trycks in och pistolen lyfts upp. Strömmen rampas upp till det inställda värdet.

Två Rebel-modeller

ESAB erbjuder två Rebel-modeller. Rebel EMP 215ic som är en Multi Process maskin med alla funktioner som beskrivs ovan samt en Rebel EM 215ic (kommer under hösten 2016) för MIG/MAG svetsning med solid och rörtråd där TFT displayen har bytts ut mot en traditionell digital mätare och vred.

ESAB är en erkänd ledare inom svets- och skärindustrin. Från traditionella processer inom svetsning och skärning till revolutionerande teknik inom mekaniserad skärning och automatisering. ESAB tillhandahåller tillsatsmaterial, svetsutrustning, tillbehör och kompletta lösningar till kunder i hela världen.

x
x

x

Loading..