Denna webbplats använder cookies och annan spårningsteknik för att ge dig våra tjänster, förbättra prestanda och funktionalitet hos våra tjänster, analysera användandet av våra produkter och tjänster, samt hjälpa till med vår annonsering och marknadsföring.

Cookiepolicy   Integritetspolicy

SÅ KAN INNOVATION OCH SMART TEKNOLOGI UNDERLÄTTA FÖR SVETSAREN ATT SKAPA FOGAR AV HÖG KVALITET MED REPETERBARHET

15 maj 2017

Produktivitet är alltid ett fokusområde och svetsningen granskas ofta. Beroende på applikationen och objektet kan produktiviteten ökas genom automatiserad svetsning, tex. robotsvetsning eller andra halv-automatiserade processer. Även den manuella svetsningen kan effektiviseras med hjälp av tekniska lösningar som bidrar till mindre svinn i processen. Att utbilda befintlig personal och att anställa utbildade/certifierade svetsare är ofta ett kostnadseffektivt alternativ, men inom olika delar av industrin och i olika delar av världen är det idag brist på duktiga svetsare. I många fall kan smart teknologi underlätta arbetet för mindre erfarna svetsare och säkerställa högre produktivitet genom renare och felfria fogar vilket i sin tur minskar behovet av efterarbete.

MIG/MAG-svetsning är en mångsidig och snabb process vilket ger den ett mycket brett användningsområde inom allt från tillverkningsindustrin till service och underhåll. I denna artikel beskrivs den senaste teknologin inom svetsning i kortbåge från ESAB, kallad smartMIG eller sMIG, skapad för att underlätta arbetet för svetsaren.

För några år sedan utvecklade ESAB funktionen QSET vilket gjorde det lättare att ställa in rätt svetsparametrar men också lättare att hålla en jämn och stabil ljusbåge. Den nya smartMIG-tekniken är nästa steg i utvecklingen av QSET och gör inställningarna ännu enklare samtidigt som man uppnår en stabilare båge som till och med överträffar tidigare versioner av QSET. För närvarande finns sMIG-tekniken i de nya Rebel-maskinerna som kan användas för svetsning i de flesta material såsom kolstål, rostfritt stål och aluminium med tråddimensioner mellan 0,6–1,0 mm. Maskinen ger en svetsström mellan 5–205 A vid MIG/MAG-svetsning med en intermittensfaktor på 25 % vid anslutning till 230 V enfasström (Rebel-maskinen kan även kopplas till 120 V enfas och ger då en maxström på 130 A vid en intermittensfaktor på 25 %). Dessutom stödjer sMIG även MIG-båglödning. ESAB kommer att inkludera sMIG-tekniken för svetsning i kortbåge i fler utrustningar i framtiden.

För att använda sMIG anger svetsaren helt enkelt plåtens tjocklek och svetstrådens diameter vilket tydligt och grafiskt åskådliggörs på den stora 4,3 tum TFT-färgskärmen. Till skillnad från många andra system behöver inte skyddsgasen anges, sMIG hittar rätt inställningar oavsett typ av skyddsgas. Efter en kort provsvetsning, vilket låter maskinen ställa in rätt parametrar, är konfigurationen klar att använda. Efter detta kan även en mindre erfaren svetsare åstadkomma repeterbara fogar av hög kvalitet, och erfarna användare kan på ett enklare och snabbare sätt hitta optimala svetsparametrar.

Av kommerciella skäl kan ESAB inte avslöja detaljerna bakom de avancerade algoritmerna som styr sMIG. Det kan dock konstateras att sMIG-tekniken kontinuerligt övervakar svetsström och -spänning och gör de justeringar som krävs för att hålla en stabil ljusbåge även under förhållanden då längden på svetstrådens utstick varierar. Erfarna svetsare som har använt sMIG berättar att de på ljudet från ljusbågen kan höra hur jämnt maskinen går och de kan på den färdiga jämna fogen se det förstklassiga resultatet som även kännetecknas av minimalt med svetsloppor.

Med hjälp av den adaptiva TFT-skärmen kan svetsaren bestämma hur mycket information som skall visas. Vid behov kan de erfarna svetsarna använda det "avancerade" läget vilket öppnar upp för mer individuella inställningsmöjligheter. De kan tex. på ett enkelt och grafiskt sätt finjustera värmetillförseln vilket ändrar profilen på fogen (mer konkav eller konvex). Induktansen kan också regleras för att förändra ljusbågens beteende, mjukare eller hårdare gång för att passa olika applikationer och svetslägen.

Vid utvecklingen av smartMIG-tekniken ville ingenjörerna på ESAB göra det så enkelt som möjligt för användaren att skapa svetsfogar av hög kvalitet genom att bygga in teknologi som ger en adaptiv och stabil ljusbåge. Samtidigt skall det vara lätt och intuitivt att ställa in maskinen. Dessutom bekräftar ingenjörerna att man ville skapa en lösning som den mindre erfarna användaren kan "växa" med. Att enbart ställa plåttjocklek och tråddimension är tillräckligt men allt eftersom kunskapen ökar kan maskinen anpassas och i det avancerade läget kan svetsen ställas in och kontrolleras in i minsta detalj – samtidigt som man kan utnyttja den "hjälp" som sMIG erbjuder.

 

För mer information kontakta Martin Friebergs, mail martin.friebergs@esab.se

Rebel action shot
x
x

x

Loading..