ESAB svetsprocess

Elektroslaggsvetsning ESW

Av Kunskapscenter

variables.item.image.alttext

Elektroslaggsvetsprocessen inleds med en ljusbåge mellan elektroden och arbetsstycket. Den svetsflux, som tillförs i fogen, börjar smälta. Det utbildas en slaggsmälta, som växer till på höjden. När slaggsmältans temperatur och elektriska ledningsförmåga tilltar, släcks ljusbågen och svetsströmmen leds genom den smälta slaggen och på så sätt skapas den nödvändiga svetsenergin genom motståndsvärmning.   


Svetsen utformas mellan fasta eller rörliga vattenkylda formbackar samt fogytorna. Svetshuvudet rör sig uppåt allt eftersom svetsprocessen fortgår. Beroende på arbetsstyckets tjocklek används en eller flera tillsatstrådar. Om arbetsstycket är mycket tjockt, kan elektroden pendlas. 

Fördelar med elektroslaggsvetsmetoden: 
  • Hög produktivitet 
  • Låg kostnad för fogberedning 
  • Oberoende av materialtjockleken fullbordas svetsningen med en enda ”sträng”. * Ingen vinkeldeformation vid stumsvetsning 
  • Små spänningar i svetsen 
  • Liten risk för vätesprickor 

Svagheten hos metoden är den stora mängden energi, som tillförs, vilket fördröjer kylningen och skapar kraftig korntillväxt i den värmepåverkade zonen. Slagsegheten i den värmepåverkade zonen av grundmaterialet räcker inte till för att tillfredställa de krav, som ställs på svetsade konstruktioner, som skall arbeta vid låga temperaturer. Det kan inte garanteras att sprödbrott inte inträffar. 

I kategorin Svetsprocesser , märkta Svetsning

x

x

Loading..