ESAB LÄGGER TILL H4R-KLASSIFICERING TILL OK 48.08 7018-G MMA-ELEKTROD FÖR KRÄVANDE HÖGHÅLLFASTA SVETSAPPLIKATIONER

18 maj 2022

ESAB har förbättrat sin OK 48.08 MMA-elektrod till en H4R-klassificering — SFA/AWS A5.5 E7018-G H4R — för att möta krav på låg väte- och fuktbeständighet. Elektroden är speciellt utformad för att svetsa kolstål, kolmanganstål och finkorniga kolmanganstål med förhöjd elasticitetsgräns. Den är idealisk för konstruktion, offshore och tillverkning som kräver en elektrod i alla lägen med goda mekaniska egenskaper vid låg temperatur.

"Denna elektrod är verkligen lämpad för komplicerade svetsningar i områden med svåråtkomliga kanter och former", berättar Jean-Philippe Ernoult, global produktchef för icke- och låglegerade elektroder, ESAB. "Genom att lägga till H4R-klassificeringen gjorde vi denna, redan exceptionella elektrod ännu bättre. Den klarar alla våra tester för värmebehandling efter svetsningar på applikationer av höghållfast tryckkärl och erbjuds i diametrar från 5,0 mm ner till 2,0 mm, vilket är svårt att hitta i denna kategori av elektroder."

ESAB's förbättrade OK 48.08 erbjuder samma effektivitet, mekaniska egenskaper och överlägsna svetsbarhet i en modern formulering konstruerad för att minska fuktupptagningen under förhållanden med hög luftfuktighet. Motståndskraft mot fuktabsorption hjälper till att förhindra vätesprickor och hjälper till att eliminera porositet, särskilt kritiskt i offshoreapplikationer. Den använder polaritet AC eller DC+(-).

OK 48.08 kräver ingen omkvalificering. Den fortsätter att ge mekanisk hållfasthet på metall legerat från normala till låglegerade 0,9 % Ni-stål och uppfyller kraven på slagseghet vid -50 grader C. OK 48.08 har en elasticitetsgräns på 540 MPa, en draghållfasthet på 630 MPa och ger samma resultat med varierande värmetillförsel i alla svetslägen. Dess unika formulering gör det möjligt att uppnå balansen i styrka och seghet, men ger också en större motståndskraft mot sprickbildning.

"Denna elektrod ger mycket höga avsättningshastigheter, med goda genskaper för ljusbåge som resulterar i jämna färdiga svetsningar med begränsat sprut", fortsätter Ernoult. "För krävande applikationer som kräver strikta kundspecifikationer är denna elektrods formulering ett överlägset val."

Dess låga fuktabsorberande beläggning ger diffunderbart väte mindre än 4 ml per 100 g svetsmetall och kan användas direkt ur VacPac-förpackningen utan att behöva baka om eller lagra dem tillfälligt i ugnar eller koger för att uppfylla kraven på låg vätehalt. Designade för fuktmotstånd, R-elektroder har mindre än 0,4 procent fuktabsorption efter 9 timmars exponering vid 27 oC och 80 procent relativ luftfuktighet. OK 48.08 är HIC-testkompatibel enligt NACE TM0284, SSC-testkompatibel enligt NACE TM0177 och har godkännanden från: ABS; CE EN; DB; DNV-GL; LR; NAKS/HAKC; RS; VdTUV.

OK 48.08 elektroder kommer i VacPac™-förpackning, som har ett laminerat, flerskiktat aluminiumfolie som är hermetiskt förseglat. Skyddade av en yttre kartong, kräver de inga speciella lagerförhållanden. Förutsatt att de hanteras varsamt och att folien inte är skadad, garanteras fräscha och torra elektroder vid öppning.

ESAB OK_48.08

OK 48.08 positionera alla AC/DC-elektroder till en H4R-klassificering — SFA/AWS A5.5 E7018-G H4R — för att möta H4R:s krav på låg väte- och fuktbeständighet. Elektroden är speciellt utformad för att svetsa kolstål, kolmanganstål och finkorniga kolmanganstål med förhöjd elasticitetsgräns.

x

x

Loading..